cof

Markiranje Neprobić

Posted on Posted in Izleti

Markiranje Neprobića, prvi dio  08.05.2021.

Nedavno su naši planinari sudjelovali u akciji uređenja i markiranja planinarske staze na vrh Neprobić u Dubrovačkom primorju. Akcija je odrađena u suradnji sa članovima HJK Busola Slano, kojima se ovom prilikom i zahvaljujemo na suradnji. Uređenjem i markiranjem staze uvelike se dopridonijelo sigurnosti turista i lokalnih planinara koji će ove sezone uspinjati najviši vrh općine Dubrovačko primorje. Staza nije uređena do samog kraja ali drugi lakši dio akcije se očekuje uskoro.

Iako je sama akcija bila planirana za početak proljeća prije vrućina kao i zbog raznoraznih ograničenja i aktualnih mjera započeta je tek nedavno tj početkom svibnja. U međuvremenu sunce je upeklo, trava narasla a zmijice se probudile. To buđenje prirode malo je otežalo samo prosijecanje i markiranje ali đe ima volje ima i načina. Nekoliko dugih vrtnih škara i čak tri motorne pile  uspješno su odradile veći dio posla. Neizbježne kantice sa crvenom i bijelom bojom i nekoliko penila su odradili crtački dio akcije.  Naši crtači predvođeni iskusnim markacistom Ivicom koristili su  se i novim pravilnikom o markacijama.

Nažalost kao i drugdje sve ove i slične staze su skoro pomalo zaboravljene i zapravo se ne koriste. Tu i tamo prođe pokoja planinarska  tura ili grupica lovaca i staza zaraste. Najviše zaraste u žukvu i draču tetiviku koja je predstavljala i najveći problem.  Nekoliko uboda na draču tu i tamo ali sve to brzo prođe ako ste u rukavicama : )))   Dok su gušterice skupljale sunčevu energiju na stijenama i čudile se ovolikoj gužvi na stazi pronašla se i pokoja slasna šparoga. Sa ovog dijela staze pogled puca na more i otoke, mjesto Slano sa okolnim naseljima i zaljevom. Uspon je počeo iz sela Majkovi pokraj kuće stare škole i velikog razgranatog duba. Majkovi su inaće najveće selo u Primorju i poznati su po rijetkim zaštićenim riječnim kornjačama koje žive u lokvi pored matične crkve Presvetog Trojstva.  Kornjače sa Neprobića vidili nismo ali Majkove iznad duguljastog polja jesmo. Kako je proljeće sve je bilo rascvjetalo i zeleno a u pozadini plavo more sa šumovitim otocima.  Idiličan pogled u zeleno plavoj kombinaciji, red šume red mora.

Nakon odrađene akcije uslijedio je dugo očekivani spust i hlađenje u Slanome uz more i pokoju pivicu. Hvala Petru i ostalim lokalnim momcima na motornim pilama…  bravo svi!

Nema nas đe ne dođemo!   🙂

 

Tekst foto:                                                                                                                                                                                                                                                                            Đani Kobilić  &  Ivica Vojvodić

 

1 (1)

1 (2)

1 (3)

1 (4)

1 (5)

cof

1 (7)

1 (8)

1 (9)

1 (9a)

1 (10)

1 (11)

1 (12)

1 (13)

cof

cof

cof

2 (1)

cof

cof

2 (2)

cof

2 (8a)

 

potres