11 (3)

Speleo škola peti vikend

Posted on Posted in Istaknute vijesti, Izleti, Speleološki

6. speleološka škola SO Hpd Sniježnica, peti vikend 16.-18.04.2021.

U sklopu speleološke škole odrađen je završni teren na Sniježnici koja obiluje speleološkim objektima.

Plan je bio da se ulazi u najdublju jamu našega područja – jamu Plješina i da se tom prilikom trajno opremi za daljnja istraživanja.

Za završni vikend nam u pomoć dolaze Janton i Dino iz SK ”Ozren Lukić”, te DedaBančo iz SO ”Željezničar” koji provodi biospeleološka istraživanja. Većina instruktora kreće u petak jutro pripremit kamp i postavit Plješinu dok ostatak ekipe skupa sa školarcima stiže u petak večer.

Po dolasku se rapoređuju ekipe. Vedro i Goran opremaju ulaz Kolumbo. Dino, Viktor i Miro postavljaju ulaz Plješina. Anita priprema kamp i dočekuje školarce, a Janton je bio opterećen drugim stvarima… 😉

S obzirom da u jami većina nije nikad bila, ostaju zadivljeni njezinom ljepotom i vrijeme jednostavno leti dok većina ostaje ”mokra do kože s obzirom” na „kišne“ uvjete koji prevladavaju u jami. Na siparu, na dubini od oko 100m dubine daljnje opremanje preuzimaju Miro i Goran koji skupa s Bančom idu do dna jame postaviti zamke za bubice. Iz jame izlaze umorni i sretni u 22:15.

U kampu ih dočekuje već vesela atmosfera koja je sa planiranjem sutrašnjeg terena trajala do ranih jutarnjih sati.

Subota jutro kreće s podjelom u 4 ekipe koje kreću iz kampa u razmaku od sat vremena kako se nebi stvarale gužve. Dogovorenim planom se ulazi kroz ulaz Kolumbo, a izlazi kroz ulaz, u ovom slučaju izlaz Plješina.

Sve grupe uspješno savladavaju predviđeni plan. Neke ekipe su postavljale rekorde u izlasku iz jame, neke su se naslikavale, a druge svojim laganijim tempom uživale u okruženju i tako svi školarci osvajaju svojih prvih 100m dubine!

Zadnji iz jame u 17:30h izlazi Goran i rasprema ulaz Plješina. Diže se samo prva vertikala, a ostatak jame ostaje postavljen. Ekipa se vraće u kamp i prepuni dojmova uz logorsku vatru i roštilj ostaje se kasno u noć.

Nedjelja ujutro Vedro, Viktor i Bančo ulaze do dna Plješine kroz ulaz Kolumbo.Vade zamke s bubicama i raspremaju ulaz Kolumbo. Školarci odgovaraju čvorove i orjentaciju, a nakon ručka se rasprema kamp i priprema za slijedeći dolazak.

Do auta se stiže u 17h, a sudionici koriste otvaranje terasa u caffe baru”Mali”gdje prepričavaju dojmove s vikenda.

 

Tekst: Goran Jerković

Foto: Anita Trojanović

 

11 (1)

11 (2)

11 (3)

11 (4)

11 (5)

11 (6)

11 (7)

DSC04480

DSC04546

DSC04590

DSC04593

DSC04615

DSC04623

 

Nema nas đe ne dođemo!   🙂