Sniježnica

KONAVLE WEATHER

Sniježnica Konavoska ili dubrovačka Sniježnica je najjužniji gorski greben Dinarskog gorja u Hrvatskoj. Gorski greben sadašnje Sniježnice povrh antičkog grada Epidauruma (Cavtata) bio je u ono doba poznat pod imenom Mons Cadmeus. S najvišeg vrha Sniježnice pruža se pogled na Konavosko polje, zračnu luku u Čilipima, Elafite, Mljet, Korčulu, Lastovo i poluotok Pelješac, na bosanske i hercegovačke visoke planine Čvrsnicu, Prenj, Velež, Zelengoru i druge, pa na crnogorske planine Durmitor, Orjen, Subru i Lovćen te na jugoistok do Komova i Prokletija.[1]

Padine Sniježnice pokrivene se rijetkim sredozemnim ljekovitim biljem i raslinjem, pelinom, vrijeskom, grabom,smrijekom i makijom. Na Snježnici raste i zagonetna biljka mandragora za koju se vjeruje da ima nadprirodne moci iznad covjekove duse i tijela, vjerojatno zbog jakog halucinogenog efekta i čovjekolikog oblika korijenja.

Niže primorske padine na jugu prekrivaju tvrdolisne makije u mozaiku s borovim šumama koje su od nedavnog rata do danas uzastopno stradale u nizu požara. U gorskim ponikvama i klancima su manje šumice balkanskog javora gluhača . Oko najviših istočnih vrhova Sniježnice ima i visokih šuma hrasta sladuna koje su također dijelom izgorjele, a na najistočnijem vrhu Štedar je u Hrvatskoj jedino nalazište malobrojnog bora munjika .

GALERIJA

7ddab8f3-f6b8-4fcc-fbbc-779ab180bdd0
1b996923-cf57-474e-dccf-d29b479d2980

LOKACIJA