Speleološki

Područje kontinentalnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije obiluje velikim brojem speleoloških objekata koji se ističu svojom ljepotom, veličinom, arheološkim i paleontološkim nalazima, rijetkim špiljskim staništima i špiljskom faunom. Neki od njih imaju izvanrednu povijesnu i arheološku važnost kao što su špilja Šipun, zatim špiljski sustav Vilina špilja-izvor Omble i Eskulapova špilja. Pravi speleološki podvig naši su preci ostvarili u mlađem kamenom dobu ( neolitu) prije oko 6.000 godina u špilji Gromači kod Dubrovnika u koju su ušli oko 750m daleko od ulaza i spustili se 85 metara duboko, što je vjerovatno tadašnji svjetski rekord.

Upravo zahvaljujuči geomorfologiji područja koje nam daje nepresušnu osnovu speleološkog istraživanja, 2009.godine osnovan je speleološki odsjek planinarskog društva Sniježnica. Osnovni ciljevi odsjeka usmjereni su istraživanju i zaštiti speleoloških objekata Hrvatske i šire.

Spelološki odsjek aktivna je članica Komisije za speleologiju hrvatskog planinarskog saveza i uz speleološko istraživanje, odsjek provodi i druge aktivnosti poput promocije speleologije i edukacije novih članova kroz organizirane speleološke škole u Dubrovniku.

VIJESTI SPELEOLOŠKOG ODSIJEKA