1

Speleo škola drugi vikend

Posted on Posted in Istaknute vijesti, Izleti, Speleološki

6. speleološka škola SO HPD ”Sniježnica”,  drugi vikend 20.-21.03.2021.

Drugi teren, duuugi vikend…

Drugi vikend speleo škole naši budući speleolozi proveli su na području grada skriveni od svih pogleda u pomalo i zaboravljenom tunelu stare uskotračne željeznice  između Batahovine i Sustjepana.  Lokacija idealna a konfiguracijom nudi sve potrebno. U samom tunelu postavljen je poligon na kojem su savladavane tehnike kretanja po užetu. Voditelji terena ovaj put su bili: Zoran Čabrilo i Vlaho Koprivica.

Školarci su mogli vidjeti i provježbati prelaske gotovo svih elemenata s kojima se možemo susresti u nekoj jami… prelasci: međusidrišta, prečnica, gelendera, prelasci čvora i sl. Izradila su se i dodatna sidrišta i iskušalo se u samostalnom  opremanju smjera za napredovanje. Na obližnjoj stijeni postavljene su dvije linije na kojima je bilo moguće osjetiti veću visinu i prevjes. Instruktori su demonstrirali i samospašavanje. Samospašavanje u speleologiji podrazumijeva prvu pomoć izvlačenjem, podizanjem ili spuštanjem unesrećene osobe na sigurno mjesto u slučaju kada takvu pomoć pružaju članovi njegove speleološke ekipe. Postoje različiti načini spašavanja primjenjivi u raznim uvjetima. U međuvremenu, između svih ovih vježbi učili su se i nezaobilazni čvorovi. Radi osobne i opće sigurnosti treba dobro poznavati izradu, namjenu i osobine čvorova. Tako da za domaći rad naši školarci moraju naučiti izrađivati popriličan broj čvorova.

Zasad su od svih elemenata školarci najbolje uvježbali pauzu za ručak.  Na Anitin poziv: Ručak! krenulo je vađenje raznoraznih mirisnih kobasica, kulena, panceta i sireva. Puni dojmova i dobrog raspoloženja instruktori su na kraju prekontrolirali opremu i počeli pripreme za slijedeći speleo vikend dok su se školarci žalili na raznorazne upale mišića za koje nisu ni znali da ih imaju.  Ali kako kaže stara poslovica: bez muke nema nauke!

Nema nas đe ne dođemo!   : )))

Foto: Anita Trojanović         Tekst: Vlaho Koprivica

2 (1)

2 (2)

2 (3)

2 (4)

2 (5)

3 (1)

3 (2)

3 (3)

3 (4)

3 (5)

3 (6)