1

Speleo škola 2021 je krenula!

Posted on Posted in Istaknute vijesti, Izleti, Speleološki

6. speleološka škola SO HPD ”Sniježnica”

I krenulooo je…

U subotu 13.03.2021. održan je prvi izlet 6. speleološke škole u organizaciji speleološkog odsjeka Hpd “Sniježnica” , a voditelj iste je Goran Jerković – Gogi. Naravno škola ide uz pridržavanje epidemioloških mjera i držanje razmaka. Teren je održan u špilji Banova ljut u Dubrovačkom primorju. Voditeljice terena su: Anita Trojanović  i Suzana Gabelica. Njih dvije skupa sa našim krejzi Viktorom krenuli su malo prije školaraca i ostalih instruktora. Anita i Viktor opremili su  ulaznu kosinu koju su školarci svladali upotrebom “francuza”. U međuvremenu dočekao se  ostatak ekipe i pokazalo im se što je nužno ponijeti sa sobom u špilju u transportnoj torbi. Anita je ukratko predstavila različite vrste rasvjete u speleologiji i demonstrira tehniku upotrebe ”francuza”. Opremljeni ulazimo u špilju. Školarcima ne silazi osmjeh s lica. Kao da jedva čekaju ući u mračne dubine. Ajmo vidit!

Do “Porođajnog kanala” školarci se kreću sigurno i samouvjereno. Prolaze niske dijelove izbjegavajući vodene prepreke i dobro se kreću po glondžama. “Porođajni kanal” je najuži dio špilje i naizgled djeluje ”ajme meni”. Školarcima nije bilo svejedno ali na kraju su svi instruktori skupa sa školarcima bili ugodno iznenađeni kako su brzo i dobro prošli bez da je itko zapeo i zakukao. Idemo dalje!

Pred kraj špilje Anita i Željka postavljaju konop na pješčani sat koji je poslužio za prelazak kosine od nekoliko metara. Ispred završne dvorane došlo se  za nepunih sat vremena. Tu smo se stali odmoriti, otvorili transportne torbe i krenula je gozba. Nakon toga školarcima je demonstrirano vezivanje nekoliko čvorova i slaganje “zamke”. Pri izlazu iz podzemlja školarci viču: “Mi bi još!”: ))) Školarci su zadovoljni, komentari pozitivni, očekivanja ispunjena. I eto… ostajemo u iščekivanju idućeg vikedna. Dotad – stojte nam dobro!

Tekst: Suzana Gabelica      Foto: Anita Trojanović

2

 

3 (1)

3 (4)

DSC03708

DSC03738

DSC03701

DSC03750

DSC03747

3 (3)

 

DSC03728

3 (2)

DSC03690 (1)

 

speleo2021skola

 

Nema nas đe ne dođemo!  :)))))