HPD 150 zena 2024-122

“150 žena na Sniježnici”

Posted on Posted in 100 žena na Sniježnici, Aktivnosti, Istaknute vijesti, Video
Ima nas đe i tradicionalno dođemo!
Konačno nas je i vrijeme malo bolje pogledalo, pa smo u nedjelju, 17.ožujka obilježili Dan žena usponom „150 žena na Sniježnici“. Dobro, bilo nas je nekoliko desetaka više od tog broja, a bogme nismo sve bile samo žene.
Uz potporu naših vodiča i logističku podršku HGSS-a stanice Dubrovnik, krenuli smo s Kune do vrha sv. Ilija. Najmlađa među nama bila je četverogodišnja Arijana, a s nama su bile i kolege iz planinarskih klubova i društava- od Subre iz Herceg Novog i „Vjeverica“ iz Kotora do HPD Vrgorac, HPD Sv. Jure iz Solina, HPD Imotski te HPD Dubrovnik.
Uspon je bio prilika ovogodišnjim školarcima Opće planinarske škole pokazati kako je to volontirati u organizaciji i realizaciji ovakvog projekta, kojeg „Sniježnica“ redovito provodi još od 2014. godine. A, ako se netko pitao zašto je ove godine u nazivu uspona bilo 150, a ne 100 žena, kao svake godine do sada- odgovor je u obljetnici Hrvatskog planinarskog saveza. Tijekom cijele godine sva se planinarska društva u Hrvatskoj na razne načine prisjećaju 1874. godine i početaka organiziranog planinarstva. A mi smo odlučili to obilježiti kroz svoj najveći izlet u godini. Izlet koji radimo uz potporu Turističke zajednice Općine Konavle i gostoprimstvo naših Kunjana.
Nakon uspješnog uspona slijedio je silazak na Duži. Na livade gdje je četvoro „Sniježničara“ od ranog jutra kuhalo grah. I to ne samo uobičajeni s kobasicama i pancetom, nego i vegetarijanski. Kakav je grah bio najbolje govori činjenica da su od tri lonca graha ostali samo- lonci!
I tako. Još jedan uspješan uspon na Sniježnicu je iza nas. I ne možemo nego odmah misliti na sljedeći. S novim idejama oko graha i s još više žena (i muškaraca) na usponu. Da opet Sniježnicu penjemo i na grah pod njom pođemo!
Tekst: Goran Cvjetinović
Fotografije: Fabijan Drnas