10

Istraživanje Bezdana 05.-06.2020.

Posted on Posted in Istaknute vijesti, Izleti, Speleološki

Vikend 05. i 06. prosinca, 2020. bio je planiran za nastavak istraživanja brojnih novootkrivenih jama te daljnje rekognosciranje terena na Sniježnici.

Sam istraživački logor koji je započeo vikend prije, zbog vremenskih uvjeta odgođen je, no članovi speleološkog odsjeka nisu odmarali. Vremenska prognoza pratila se s velikom napetošću iz dana u dan, te se planirala mogućnost jednodnevnih aktivnosti. Tako je između kišnih kapi odlučeno da se nastavi sa istraživanjem jame Bezdan.

Jama je u kolovozu ove godine trajno opremljena i u par navrata istraživana gdje se snimilo oko 150 metara novih kanala. U nedjelju su se Anita Trojanović, Goran Jerković i Viktor Puljas našli u 08:30h na parkingu pred jamom. Opremljeni kreću prema jami koja se nalazi 10 minuta hoda od auta.

Pošto su u jami već postavljena užeta nije bilo potrebno transportirati veću količinu opreme, već samo osobnu speleo opremu, jedno uže od 100m (kamo sreće da su imali manje komade, haha), nešto fixeva, pločica i karabinera kako bi se moglo nastaviti s daljnjim istraživanjima.

Prvi upitnici prema već postojećim nacrtima nalaze se pri kraju Grunfove vertikale na dubini od 90 m, gdje je uspješno nacrtano 35 novih metara kanala, te je zatvoren i taj upitnik. Riječ je o horizontalnom kanalu koji se pruža širinom vertikale. Na kraju kanala se nalazi nekoliko kamenica i kaskada s vodom. Anita ispitiva policu u vertikali u koju se slijeva voda iz kaskada. Također ispitala se mogućnost nastavka jednog od kanala prema dnu vertikale koja završava velikom dvoranom. Nažalost kanal nije povezan s dvoranom “Djevojčica sa hranom”.

Iako razočarani slijepim kanalima, nakon višesatnog crtanja i istraživanja, speleolozi su se uputili prema ulazu jame ufajući se u potencijal brojnih drugih upitnika koji tek čekaju daljnja istraživanja, te nakon 6h od ulaska u jamu ipak itekako sretni odlaze svojim kućama.
Autor teksta: Viktor Puljas

Nema nas đe ne dođemo!  🙂
12 (1)

12 (3)

12 (7)

11

12 (2)

12 (4)

12 (5)

12 (6)