e6550211d43675154a82331234ca000f-2

Dan planeta Zemlje 2020

Posted on Posted in Istaknute vijesti

U više od 150 zemalja diljem svijeta, na današnji se dan 22. travnja obilježava Dan posvećen našem domu, planeti Zemlji. Ovaj treći kamenčić od Sunca je star preko 4.5 milijardi godina i dom je 7.6 milijardi ljudi. Proslava ovog dana ove će se godine preseliti u virtualni svijet zbog pandemije.

Zadnjih nekoliko godina Dan planete Zemlje fokusira se na problem zagađenja okoliša plastičnim materijalima. Plastika je sastavni dio našeg življenja, pokazala se izvrsnom u gotovo nebrojenim namjenama. No priča o plastičnim materijalima ima i tamnu stranu. Proces razgradnje iznimno je dugotrajan, opasan po okoliš i životinje. Plastika se može reciklirati i nije joj mjesto u ekosustavu izvan funkcije za koju je namijenjena. Ipak, ove godine glavna tema je, očekivano, globalna pandemija koronavirusa.

Od trovanja i ozljeđivanja morskog života do prisutnosti plastike u našoj hrani koja remeti rad hormona i uzrokuje bolesti opasne po život, rani pubertet, eksponencijalni rast plastike prijeti opstanku našeg planeta.

Odvojimo otpad, reciklirajmo i u ponovnu upotrebu vratimo stvari koje nam više ne trebaju, smanjimo potrošnju vode i električne energije te svojim primjerom pokažimo kako svakog dana malim stvarima možemo pomoći našoj majci Zemlji da bude što zdravija.

Zemlja može bez nas, ali mi bez nje ne možemo. Hoćemo li naš dom čuvati ili ne ovisi o nama samima!

🙂

 

SmartSize