HpdSniježnica (5)

Zimska planinarska škola 2019

Posted on Posted in Edukacija, Istaknute vijesti

Početkom godine u organizaciji Hpd Sniježnice započela je “Opća planinarska škola u zimskim uvjetima“.   Polaznici će pod budnim okom voditelja Zlatka Rajčevića, članova Hpd Sniježnice i HGSS-a u šest tjedana škole proći teoretski i praktični dio.

HpdSniježnica (3)

Polaznici će naučiti koju opremu koristiti, od tehničke odjeće, obuće, cepina, dereza, užadi, kako se pripremiti za uspon, koje su opasnosti u planini, prva pomoć, orijentacija, čvorologija, što su lavine, kako popeti zasniježenu padinu, kako osigurati partnera. Biti će predavanja i o HGSS-u, povijesti planinarstva, ustroju Hrvatskog planinarskog saveza, o ekspedicijama i još mnogo toga.

HpdSniježnica (22)

Teoretski dio se odrađuje u prostorijama Hrvatske gorske službe spašavanja dok se praktični dio škole odrađuje na snijegom i ledom prekrivenim planinama u zaleđu, na Orjenu i Durmitoru.  

Nedavno su polaznicima i članovima Hpd Sniježnice predavanje održali i proslavljeni pripadnici HGSS-a; Milena Šijan i Ivan Šafradin.  Milena Šijan je iskusna alpinistica i savjetnica u području zaštite prirode i održivog turizma, bila je u ženskoj ekspediciji koja je 2009. godine uspela Mt Everest dok je Ivan Šafradin uz aktivno bavljenje spašavanjima i stručnjak za lavine i instruktor turno skijanja.

Uskoro očekujemo završetak zimske škole i podjelu diploma a na proljeće se kreće u novu školu, ovaj put je na redu “Opća planinarska škola (osnovni oblik obrazovanja planinara)“.

 

Nema nas đe ne dođemo!  

 

Đani K.