tempImageM4AoHT

HPD Sniježnica, usponi i ekspedicije

Posted on Posted in Aktivnosti, Edukacija, Istaknute vijesti, Putopisi

U periodu od 26.11 do 4.12.2022. volonteri društva održali su predavanja i radionicu za mlade skaute Dubrovačke biskupije. Dio je to aktivnosti u sklopu projekta “HPD Sniježnica, usponi i ekspedicije” pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, čiji je cilj povećati interes mladih za planinarenje i boravak u prirodi.

Kroz stručna predavanja sudionici su se upoznali s radom društva i različitim aktivnostima njegovih odsjeka kao i usponima i ekspedicijama članova HPD Sniježnica. Posebna gošća na predavanjima bila je naša draga prijateljica Milena Šijan, profesorica biologije i kemije, te inženjerka zaštite prirode, alpinistica pri Hrvatskom planinarskom savezu, članica Prve hrvatske ženske himalajske ekspedicije “Cho-Oyu 2007” i Druge hrvatske ženske himalajske ekspedicije „Everest 2009“ kao i dugogodišnja članica Hrvatske gorske službe spašavanja. Milena je održala uzbudljivo i edukativno predavanje o svom uspješnom usponu na Mount Everest 2009. godine u kojem smo svi jako uživali.

Kroz radionicu “Ponašanje u prirodi“ mladi skauti su upoznati s osnovnim pravilima ponašanja u prirodi s ekološkim, zdravstvenim i praktičnim aspektima.

Moramo priznati da smo posebno uživali u provedbi ovog projekta i radu s divnim mladim ljudima koji su aktivno sudjelovali u predavanjima i radionici. Vjerujemo da će im nova znanja i vještine pomoći u razvijanju zdravog odnosa prema prirodnim vrijednostima i zaštiti prirode, te povećati interes za planinarenje i češći boravak u prirodi.

Projekt je financiran kroz Javni poziv za predlaganje projekata i programa u području javnih potreba u tehničkoj kulturi Dubrovačko-neretvanske županije za 2022. godinu.