IMG_3807

Samospašavanje u speleološkim objektima

Posted on Posted in Aktivnosti, Edukacija, Istaknute vijesti, Speleološki, Video

Speleološki odsjek HPD Sniježnica, pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, organizirao je seminar “Samospašavanje u speleološkim objektima”. Seminar se održao od 9.-27.11.2022. u Dubrovniku.

Pod pojmom samospašavanje podrazumjeva se pomoć koju unesrećenome speleologu na mjestu nesreće pružaju članovi njegove istraživačke ekipe sve do dolaska spašavateljske službe.

Prva radnja koju s ozljeđenim speleologom treba učiniti je skloniti ga s užeta na sigurno i ugodno mjesto, budući da je on veoma izložen suspenzijskom sindromu (ostavljanje nesvjesne osobe na užetu može uzrokovati smrt u manje od 10 minuta). Stoga je nužno da svaki speleolog dobro poznaje i uvježbava tehnike samospašavanja.

U sklopu seminara održana su dva stručna predavanja kroz koja su se polaznici upoznali sa potencijalnim opasnostima u speleo objektima, osnovama speleospašavanja te o postupcima u zbrinjavanju unesrećene osobe. Tijekom dva vikenda održala se praktična nastava na terenu gdje su polaznici, uz nadzor instruktora, savladali i uvježbali sve tehnike samospašavanja s užeta.

Seminar je financiran kroz Javni poziv za predlaganje projekata i programa u području javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2022. godinu.