Sniježnica

Sniježnica se nalazi na krajnjem jugu Hrvatske u Konavlima iznad mjesta Kuna Konavoska. Ime duguje mogućnosti da se snijeg na njoj zadrži čak do svibnja. To je moguće zbog velike količine padalina, a presudan je utjecaj sjevera zbog niskih temperatura.

Vrh Sniježnice je Sv. Ilija 1234 m. To je najjužniji hrvatski tisućnjak. Radi se o krškoj planini s vapnenačkim stijenama i oskudnom mediteranskom vegetaciji.

Za uspon na vrh se kreće iz sela Mihanići prema Kuni Konavoskoj. U prošlosti su lokalci ovu stazu koristili kao prečac za stići do željezničke postaje u Mihanićima. Nadomak Kune se nalazi crkvica Sv. Nikole iz 16. Stoljeća oko koje se nalazi srednjovjekovno groblje s nekoliko bogumilskih stećaka. Uspon dalje krećeputem iz doba Austro-Ugarske. Tim putem izvlačili su se topovi na vrh Snježnice. Na samom vrhu nalazi se kapelica Sv. Ilije.

Padine Sniježnice pokrivene se rijetkim sredozemnim ljekovitim biljem i raslinjem, pelinom, vrijeskom, grabom,smrijekom i makijom. Na Snježnici raste i zagonetna biljka mandragora za koju se vjeruje da ima nadprirodne moci iznad covjekove duse i tijela, vjerojatno zbog jakog halucinogenog efekta i čovjekolikog oblika korijenja.

7ddab8f3-f6b8-4fcc-fbbc-779ab180bdd0

Niže primorske padine na jugu prekrivaju tvrdolisne makije u mozaiku s borovim šumama koje su od nedavnog rata do danas uzastopno stradale u nizu požara. U gorskim ponikvama i klancima su manje šumice balkanskog javora gluhača . Oko najviših istočnih vrhova Sniježnice ima i visokih šuma hrasta sladuna koje su također dijelom izgorjele, a na najistočnijem vrhu Štedar je u Hrvatskoj jedino nalazište malobrojnog bora munjika .

1b996923-cf57-474e-dccf-d29b479d2980

Snježnica je poznata i po svojim jamama ledenicama. U vrijeme Dubrovačke Republike u njih se zimi punio snijeg koji se kasnije pretvarao u led. Led su pak koristili plemići kako za vlastite potrebe tako i za potrebe pregovaranja. Bez prestanka je bar jedan čuvar bio na straži, a led se isključivo noću na konjima nosio u Grad. Dnevno se trošilo oko 170 kg leda.

Ostaci su tih ledenica su sačuvani i danas, a do njih vode još sačuvane planinarske (konjske) staze.