DCIM100GOPROGOPR0800.

Biokovo 25.03.

Posted on Posted in Izleti

Pored penjanja na Leotar i obilaska Mljeta u subotu 25. ožujka 2017.,  hrabra petorka se odvažila na pohod dijela Biokovske planinarske staze od Vošca do drugog po veličini vrha u RH, Sv. Jure 1762 m.

DCIM100GOPROGOPR0861.

Nakon dva sata vožnje stigli smo do planinarskog doma pod Vošcem i krenuli prema vrhu Vošac 1422 m, jednom od najljepših biokovskih vidikovaca s kojeg se pružaju prekrasni vidici na Makarsku, Brela, Omiš i dalje prema Splitu te na Brački kanal i otoke Brač, Hvar, Korčulu, Lastovo i Pelješac. Od Vošca prema Sv. Juri smo krenuli dalje markiranom stazom koja vodi po udubinama-ponikvama obraslim bukovom šumom te se spušta u njih, zatim izlazi pa se uspinje pa zaobilazi, i tako sve do planinarske kuće pod Sv. Jurom na 1594 m. Na dijelovima staze smo naišli i na poprilično dubok snijeg koji nam je u momentima i predstavljao problem, međutim povratak nije bila opcija nego smo se uspješno probili do biokovske ceste. Također smo imali čast da nam se pridruže i cijelim putem prate biokovske divokoze koje su ujedno i zaštitni znak Biokova.

Nakon kratkog odmora na taraci pl. kuće pod Svetim Jurom, krenuli smo na završni uspon do vrha koji je osiguran konopima te sretno stigli prepuštajući se sunčevim zrakama na zalasku i prekrasnim vidicima…

Na kraju preporuka svima da obavezno pohode ovu stazu u kojoj će istinski uživati…

Foto&tekst: Ivica Vojvodić