“100 žena na Sniježnici“ 12.03.2023.

Posted on Posted in 100 žena na Sniježnici, Aktivnosti, Istaknute vijesti

Nakon male pauze zbog raznoraznih ograničenja, HDP Sniježnica je ove godine ponovno organizirala prigodni uspon na najviši vrh naše županije. Vrh Sv. Ilija (1234 m) na Sniježnici ove je godine opet bio cilj mnogobrojnim ženama povodom Međunarodnog dana žena.

Svima znani uspon „100 žena na Sniježnici“ okupio je šaroliko društvo, staro i mlado, a naravno uz žene, tu je bio i popriličan broj muškaraca.

Uspon je već tradicionalno započeo jutarnjim okupljanjem u Kuni konavoskoj. Sudjelovalo je 296 ljudi, od kojih je bilo 198 žena, a najmlađa sudionica uspona imala je tek tri godine. Bravo svi!

Sama organizacija uspona počela je desetak dana prije kada su se malo uskladile prognoze, datumi, projekti, volonteri i još mnogo toga.

„Kakvo će biti vrijeme?“ je najčešće pitanje koje muči organizatore. Iako se s gosp. Vakulom baš i ne čujemo izravno, pomno pratimo njegove prognoze.  A Vakula je rek’o… Vakula je rek’o da neće biti kiše u nedjelju ujutro, ali da će biti prohladno uz pokoji jaki udar bure koja će biti u opadanju nakon podne.  Naravno, tako je i bilo. Bez kiše, a pod samim vrhom su počeli ti pokoji udari koji su na vrhu bili orkanski i skoro nas odnijeli, ali preživjelo se.

Za razliku od prošlih godina, ove se godine grah kuhao na samoj livadi, i to u čak dvije varijante, s mesom i veganski. Predsjednica društva je bila presretna prihvaćenim menijem dok je naša tajnica Sandra preuzela odgovornost i hrabro zakuhala sve oko planinarskog domjenka. Nabavili smo pregače, kuhače, teće i lonce XXL dimenzija, plinske boce, vreće luka, mrkve, graha i kobasica. Sandra i njeni pomagači su već ranom zorom krenuli u akciju.  Prvo je na redu bilo cijeđenje graha, a onda smo u 05:00 krenuli prema Sniježnici.

Uz same volontere planinare, uspon su pomagali i osiguravali i pripadnici HGSS stanice Dubrovnik. Oni su sa svojim terencima prebacili sve te namirnice i mini kuhinju do livade, a neki su se i okušali u kuhanju. Čak su vodili i dva potražna psa na uspon. Svestrana je to ekipa u svakom slučaju.

Kako je na vrhu bilo dosta vjetrovito jer Vakula je tako rek’o… grupno fotografiranje odrađeno je na sunčanoj livadi nakon planinarskog  domjenka.  Foto Anita nije imala milosti i sve nas je grupirala čas malo lijevo, čas malo desno, uz među, niz među i napokon kad smo stali svi u kadar našim foto mukama došao je kraj 🙂 “Skretničar  i brojačice“ (Karla, Anamarija, Ivica) su malo okasnili na grah jer se kolona razdužila ali Gordan i Tomo su imali milosti pa su im sačuvali pokoju kačicu.

Kad je svima grah malo “sjeo“, s kobasicom i bez, razmijenila su se iskustva, fotografije, hvatao se signal za raznorazne TikTokove, Instagrame, itd.  To je ujedno bio i kraj još jednog uspješno odrađenog uspona na Sniježnicu, začinjenog burom i izvrsnim grahom. Uz domaće planinare i izletnike, usponu su se pridružili i članovi PK Subra i PK Morača.

HPD Sniježnica i ovom prigodom zahvaljuje HGSS stanici Dubrovnik na podršci, TZ Konavle na pokroviteljstvu manifestacije, lokalnim medijima, mještanima Kune konavoske na strpljenju, kao i vlasniku livade koji nam je ustupio predivno mjesto za odmor i uživanje. Veliko hvala i svim volonterima društva koji su pomogli u organizaciji uspona i pripremi graha… jer:

Nema nas đe ne dođemo!  🙂

 

Piše: Đani K

Autorica fotografija: Anita Trojanović