Speleo ekspedicije 2022

Speleo ekspedicije 2022

Posted on Posted in Aktivnosti, Istaknute vijesti, Speleološki

Kad smo prošle godine krenule sa crtanjem Gornje Tutićeve, koja je prema riječima Banča gotova u 2 dana i ima 300 m, 3 dana kasnije, s nacrtanih 490 m i još uvijek bez kraja, odlučile smo da se sljedeće godine vraćamo na Cetinu i završavamo započeto.

Zbog radnih obaveza, plan se mijenjao iz dana u dan. Dio SOS-ića je zakasnio s prijavama na ekspediciju Cetina, a zbog velikog broja prijavljenih (preko 60 sudionika) nismo dobili zeleno svjetlo za ugurat još 2 člana na kamp, tako da su prvi dio ekspedicionizma odradile Anita, Katica i Beže. Anita se spustila s Učke gdje je ekspresno odradila suhoziđanje i došla na Cetinu u utorak večer, tako da je srijedu provela učeći mlade nade SKOL-a i SOŽ-a crtanju špilja po Cetini, dok su Katica i Beže došle u srijedu večer iz smjera Konavala, preko novootvorenog Pelješkog mosta.

U četvrtak (04.08.) krenuo je napad na Gornju Tutićevu, u ekipi raspona godina od 6 do 76. Prvi sat smo odradili turistički obilazak novim pridošlicama u špilju, malo ispod točke 26, ilitiga dijela na kojem nas je prošle godine uhvatila mala snaga kad smo vidili da nema kraja, a potom je uslijedila podjela u 2 ekipe i završno crtanje. Ekipa u sastavu Anita Trojanović, Damir Janton (SKOL) i Branko Jalžić (SOŽ) napala je kraj špilje, dok je ekipa u sastavu Katica Ćerić, Igor Knež (SKOL) i Jelena Beželj nastavila od točke 26. 4 sata kasnije te s novih 220 m Gornja Tutićeva je osvojena i završena.

Na izlazu iz Tutićeve nove kombinacije i izmjene, Anita odlučuje da ide odmah nazad za Konavle, da se može što ranije s Marijom uputit preko granice, na drugu ekspediciju, dok Katica i Beže odlučuju da je za njih ipak pametniji potez pomalo. Drugim riječima, poć u kamp popit koju hladnu pivu, a onda sutradan preko Peručkog jezera (Karakonđula vol. 2) i hrane u Stonu u večernjim satima stić na naše sljedeće odredište.

Anita u petak (05.08.) kupi Mariju u Konavlima i jure na ekspediciju “Kameno more 2022” u organizaciji Planinarskog saveza Beograda, točnije Penjačkog kluba “AS” i Speleološkog saveza “Avala”. Predjel Kamenog mora se smjestio poviše mjesta Risan u bokokotorskom zaljevu, u blizini sela Donje Ledenice. Dok su primarni ciljevi ekspedicije bili opremanje jama Meandar i Duboka, te ponavljanje njihovih nacrta koji su rađeni 80-ih godina.

Pri dolasku Anite i Marije na kamp, domaćin Vučko im pokazuje područje Kamenog mora, a potom uzimaju opremu za opremanje jame i odlaze u Meandar, udaljen simboličnih sat vremena hoda od auta. Isti dan opremaju 70 metara jame i izlaze van u noći. U međuvremenu na kamp stiže Koke, te Miro sa svekrom Dejom (PD Subra) koji je imao zadatak paziti Mira, a potom i karakonđule – Beže i Katica.

U subotu (06.08.) Miro s organizatorima odlazi u Duboku i oprema je do 180 m. Koke ide u pratnji makedonskom biospeleologu Ivici u špilju Izetu, a usputno dijelom prate ostatak ekipe koji ponovno napada jamu Meandar. Marija i Anita s domaćinima Anom i Vladom odlaze opremati jamu, dok Beže i Katica kreću sa crtanjem od ulaza. Ukupno su snimile 140 m jame, a opremljena je do dubine 150 m, izuzetno zahtjevnih meandara. Sljedeći i zadnji dan je proveden u điru do špilje i penjališta Amfiteatar gdje su se neki (čitaj Anita) prvi put iskušali u penjanju.

I tako je završio još jedan ljetni ekspedicionizam za SOS-iće, hvala organizatorima i vidimo se dogodine (ali prvo na našem kampu 😉)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 11