unnamed_copy_800x508

Upozorenje za izlete u pograničnim područjima

Posted on Posted in Istaknute vijesti

Uspon na Golubov kamen – UPOZORENJE!

Dragi planinari,  ovom prilikom želimo skrenuti pažnju i dati određeno upozorenje za one koji odluče penjati vrh Golubovog kamena.

Naime, u zadnje vrijeme naše planinarsko društvo zaprimilo je mnoštvo upita planinara, a i onih koji se tako osjećaju, oko samog uspona na vrh Golubovog kamena iznad rijeke Omble.

Naša saznanja oko planinarenja na Golubov kamen su ta da se Golubov kamen nalazi na razgraničenju države Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i da sporazumom između dvije države još uvijek nije određeno točno mjesto razgraničenja.

Svatko tko planira odlazak na vrh Golubovog kamena riskira sa opasnošću da nenamjerno pređe/uđe na teritorij Bosne i Hercegovine jer ne postoji fizička prepreka koja bi planinare upozorila da prelaze na teritorij Bosne i Hercegovine i samim time riskira sa sankcijama koje prema istima može poduzeti policija Bosne i Hercegovine, ali i Republike Hrvatske, jer se to smatra protuzakonitim prelaskom državne granice.

Stoga, preporuka našim planinarima je da se ne ide na samostalni uspon na vrh Golubova kamena, već naše planinarsko društvo može kao i ranijih godina organizirati društveni uspon uz dopuštenje (dobivanje dozvole) graničnih policija obje države.

Ova upozorenja uzmite u obzir i provjerite kad idete na sve izlete u pograničnim područjima.