KOLAZ

Mljetovanje

Posted on Posted in Izleti

“Mljetovanje” na otoku Mljetu… najvećem od dubrovačke skupine otoka proteklo je u druženju, pjesmi, gradelama i naravno u hodanju tj planinarenju od skoro 40 km amo tamo, gore dolje, lijevo desno i obratno.  Mljetskom planinarskom obilaznicom koja je  duga  43 km uspeli smo i obišli sve veće vrhove, prošli kroz razne šume, špilje, blatine a šlag na kraju bila su poznata jezera na zapadnom dijelu otoka. Cijela trasa plan. obilaznice je markirana i opremljena žigovima na kontrolnim točkama.

Neki od nas vrijedno su skupljali žigove u svoje knjižice dok su ostali tu i tamo čopnuli pokoju šparogu. Cijelu subotu se planinarilo da bi navečer Ivan (i njegova mikrofonka)   pokazao svu svoju virtuoznost i strpljivost u pripremi gljiva i mesa na gradelama. Tmurna nedjelja je bila rezervirana za nešto opušteniji đir zapadnom stranom otoka gdje je malo planove poremetila lagana kišica koja ipak nije umanjila doživljaj Mljeta kao jedne smirene opuštajuće oaze.

Mljet je inače najšumovitiji i najzeleniji otok nadaleko i naširoko a dio otoka je proglašen i prvim jadranskim nacionalnim parkom.  Status nacionalnog parka područje je dobilo zbog svoje izuzetne kulturno-povijesne baštine kao i zbog „slanih“ jezera, biljnog svijeta, razvedenih obala, klifova, hridina i brojnih otočića i uvijek zelenog raslinja iznad morske površine.

U pitomom mediteranskom kraškom krajoliku ispresjecanom gustom mrežom slikovitih šetnica  „pritajile“ su se i dvije iznimno zanimljive prirodoslovne osobitosti.  Jedna su tipična kraška podzemna staništa – polušpilje, špilje i jame, a druga specifične mljetske „slatine“ ili „blatine“ (boćata jezera).

Brojne legende se također vežu uz ovaj otok što mu daje dozu mističnosti. Zmije, Odisej i Kalipsa, kraljica Teuta i Sv Pavle samo su dijelić zanimljivih legendi  vezanih uz Mljet.  Otočić Sv Marije sa benediktinskim samostanom iz 12. st. je zbog svog izuzetnog estetskog ugođaja i snažne duhovno-kulturne dimenzije svojevrsni simbol otoka i Nacionalnog parka Mljet.

Ove godine od 29. travanja do 1. svibnja na otoku Mljetu biti će organizirani i Dani hrvatskih planinara. Hvalaaa našim domaćinima u Saplunari koji su nas ugostili i trpili dvije noći & hvalaaa našem vodiču Damjanu koji je uz članove Hpd Sniježnice vodio i članove Pd Subra.  Vidimo se opet na Mljetu! 🙂

Nema nas đe ne dođemo!

Tekst:Djani Kobilic