ssp1wp

Planinarska škola

Posted on Posted in Edukacija

Kroz jesen i zimu planinarska škola

Nakon dugih i temeljitih priprema nedavno je krenula ‘Zimska planinarska škola 2016.’ i to prva ove vrste u organizaciji HPD Sniježnice.

Sama škola je nešto ekstremnija od ‘Opće planinarske škole’ jer se veći dio aktivnosti odvija u hladnijim uvjetima tj. u snijegu i ledu. Školu vodi iskusni planinar i GSS-ovac Lazar Badanjac Laky koji je kao i većina demonstratora i predavača član HPD Sniježnice. U sklopu ZPŠ 2016. već je odrađeno i nekoliko ‘izleta’ na Sniježnicu i Orjen, kao i predavanje o prvoj pomoći koje su održali Antonija Živković i Zoran Čabrilo.

Sama škola će trajati 5 tjedana, a svi koji je budu pohađali naučit će koju opremu koristiti, od tehničke odjeće, obuće, cepina, dereza, užadi. Kako se pripremiti za uspon, koje su opasnosti u planini, prva pomoć, orijentacija, meteorologija, čvorologija, što su lavine, kako popeti zasniježenu padinu, kako osigurati partnera. Bit će predavanja i o HGSS-u, o ekspedicijama i još mnogo toga. Najvjerojatnije polaznicima neće biti dosadno, a i stalno će biti u pokretu po okolnim hladnim planinama.

Krajem 2015. kao i početkom 2016. bilo je poprilično izleta, akcija, projekata, utrka i zahvalnica. Naši članovi sudjelovali su na nekoliko većih i manjih uspona i tura poput Musale, Golemog koraba, Durmitora, Trnovačkog jezera, Tamnika, Gromače, Sniježnice, Orjena, Babine gomile i Ogulina.

Organizirao se i edukacijski tečaj za speleologe. U suradniji sa Javnom ustanovom za zaštitu prirode, speleo odsjeka i markacističke sekcije očistila se i unutrašnost Močiljske špilje. Uredilo se i penjalište na Brgatu. Nastavlja se i projekt Petka.

Sniježničari su sudjelovali i na rekreativnoj biciklističkoj utrci ‘Konavle 100 km’ kao i na utrkama: SkyRace Orjen i na trail utrci u okolici sela Kameno. Naš Mario Crnčević ponovno je posjetio Nepal i svojim kolegama odnio humanitarnu pomoć koju je skupio u svojoj humanitarnoj akciji. A zbog doprinosa u radu kluba za mlade HPD Sniježnici dodijeljena je i zahvalnica Europskog doma Dubrovnik.

HPD Sniježnica je sudjelovala sa svojim volonterima i na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana volontera.

Prošlih godina društvo je dosta radilo na usavršavanju i edukaciji zainteresiranih članova tako da već sada HPD Sniježnica ima popriličan broj školovanih i educiranih instruktora, predavača, demonstratora iz svakog svog odsjeka kao i markacionista, speleologa, spašavatelja (pri HGSS-u) i planinarskih vodiča. Primali su se i novi članovi u društvo tako da HPD Sniježnica već ima i svoj ‘pomladak’, a najmlađi jubilarni 100 član ima tek 6 mjeseci.

Po završetku Zimske škole kreću i pripreme za još jedan projekt ‘100 žena na Sniježnici’, tj. za popularni veliki uspon na Sniježnicu povodom Dana žena. Nadamo se da se vidimo na Sniježnici i u prirodi u što većem broju!

Kako izgleda rad Zimske planinarske škole na terenu možete provjeriti ovdje.

HPD Sniježnica poziva sve zainteresirane na radionicu ‘Osnove korištenja GPS-a’

Najavljujemo posljednju aktivnost projekta “Promicanje aktivnog boravka u prirodi kroz edukacije i škole” koju provodi Hpd Sniježnica u suradnji s Gradom Dubrovnik za osobe koje se bave planinarenjem ili drugim oblikom sporta u neurbanim sredinama iz mjera sigurnosti kretanja i boravka u prirodi.

Nakon Planinarske škole koja se odvijala na proljeće kroz četiri vikenda, radionice prve pomoći na jeseni, slijedi treća projektna aktivnost: radionica “Osnove korištenja GPS-a” koja će se održati u srijedu 16. studenog s početkom u 17h u prostorijama HGSS-a kraj Medareva. Prethodno znanje i prijave nisu potrebne, samo dobra volja.

Za sve dodatne informacije, pišite na našoj facebook stranici, mail hpdsnijeznica@yahoo.com ili na broj 095/891-9408, stoji u pozivu HPD Sniježnica.

WWF predstavlja „Sedam riječnih čuda Hrvatske

Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je kampanju podizanja svijesti o važnosti hrvatskih rijeka. Udruge Čovjek na Zemlji i HPD Sniježnica na konferenciji za novinare održanoj jutros na izvoru rijeke Omble pozivaju da sljedeće dvije subote provedete aktivno uživajući u prirodnim ljepotama rijeke Omble.

Kroz „Mjesec hrvatskih rijeka“ WWF predstavlja „Sedam riječnih čuda Hrvatske“, koji se ističu zbog svoje bogate biološke i krajobrazne raznolikosti. Muru, Dravu i Dunav kao bisere kontinentalne Hrvatske; Savu s najvećim nizinskim poplavnim šumama i iznimnim primjerom ljudske prilagodbe poplavama; Zrmanju od koje svi ostaju bez daha; Neretvu kao jako vrijednu i zanimljivu smaragdnu rijeku; te Omblu, najkraću svjetsku rijeku čiji je izvor centar špiljske biološke raznolikosti Dinarida.